Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του σχολείου μας

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

 

                                                                                              ΞΑΝΘΗ

   Στους πρόποδες της Ροδόπης, ανατολικά του Νέστου και δυτικά της Βιστωνίδας βρίσκεται η Ξάνθη, μια πόλη με ιστορία αιώνων. Κατά το 18ο αιώνα γνωρίζει μεγάλη ακμή όταν γίνεται γνωστή για τα περίφημα καπνά της. Η καλλιέργεια και το εμπόριό τους απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το 1829 δύο μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν την πόλη και τα χωριά της περιοχής, όμως ξαναχτίζεται πολύ γρήγορα με τη βοήθεια μαστόρων από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Το 1870 μετά την φωτιά που καταστρέφει τη Γενισέα, το διοικητικό κέντρο της περιοχής, όλες οι διοικητικές και εμπορικές δραστηριότητες μεταφέρονται στην Ξάνθη που φθάνει τους 10.000 περίπου κατοίκους. Το 1891 περνά από δίπλα η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Από το 1870 έως το 1910 η πόλη γνωρίζει οικονομική άνθηση και γίνεται το εμπορικό κέντρο της περιοχής.

   Η οθωμανική κατοχή κρατά μέχρι τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο όταν το Νοέμβριο του 1912 η πόλη απελευθερώνεται από τους Βούλγαρους συμμάχους των Ελλήνων. Η «απελευθέρωση» όμως μετατρέπεται σε οκτάμηνη βουλγαρική κατοχή η οποία  λήγει προσωρινά όταν κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη. Δυστυχώς με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Ιούλιο του 1913 η περιοχή παραχωρείται στη Βουλγαρία. Η δεύτερη περίοδος βουλγαρικής κατοχής είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αναγκάζεται να περάσει στην Ανατολική Μακεδονία για να αποφύγει τους διωγμούς και τις καταστροφές.

   Με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου φθάνει και η οριστική  απελευθέρωση από τους Βούλγαρους. Στις 4 Οκτωβρίου του 1919 μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην Ξάνθη και την απελευθερώνει.  Η πλήρης ενσωμάτωση της Ξάνθης και όλης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα γίνεται με την Συνθήκη των Σεβρών στις 28 Ιουλίου 1920.

   Το 1922-23 δέχεται ξεριζωμένους Έλληνες από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Νέες προσφυγικές συνοικίες προστίθενται στην πόλη. Η καλλιέργεια του καπνού στηρίζει παλιούς και νέους κατοίκους.

   Πριν συνέλθει η πόλη από τις ταλαιπωρίες  ξεσπά ο  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς οι οποίοι με τη σειρά τους την παραδίδουν στους Βούλγαρους συμμάχους τους. Μετά από μια δυσβάσταχτη κατοχή τελικά απελευθερώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944, οπότε αρχίζει ο αγώνας για την ανόρθωση της πόλης.

   Μετά τον πόλεμο αρχίζει η προσπάθεια των κατοίκων να επουλωθούν οι πληγές και να βρει η πόλη το ρυθμό που θα την οδηγήσει επιτέλους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Έτσι σήμερα η Ξάνθη είναι πλέον μια σύγχρονη πόλη που ξεπερνά τους 60.000 κατοίκους. 

 

Πηγές:

http://www.cityofxanthi.gr/episkeptes/simera-istoria

https://el.wikipedia.org/wiki/Ξάνθη

http://www.visitgreece.gr/el/history/history_of_xanthi

http://www.istorikathemata.com/2012/10/xanthi-freedom-1919.html

Ιστορικό
ΕΣΠΑ: Πράξη «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ή /ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017» με κωδικό ΟΠΣ MIS 5001975του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» 2014-2020